Sabtu, 1 Disember 2018

Berapa lama anda mengambil masa utk menyiapkan draf thesis anda?

tr
Berapa lama anda perlukan untuk kembangkan proposal anda menjadikan thesis?

4,5,6...tahun? Phew.....

Jika anda berada didepan computer, di library yang dingin dan nyaman, mencari artikel dalam journal yang berkaitan dalam bidang anda…..yang di subscribe oleh library….just click..click..click... berapa lama anda boleh kumpulkan 20 journal?

Dengan menggunakan skill operasi Boolean dan advanced search…..(sila baca entry blog saya teknik ini)  anda sebenarnya perlukan tidak lebih 2 jam sahaja untuk dapatkan 20 (malah mungkin lebih) artikel dengan satu syarat...


Jgn tab fesbuk dalam standby mood utk dibuka.... dan simpan hp dengan mode silence dalam bag anda. Jangan biarkan fesbuk dan sms mengganggu date anda dengan artikel anda !!

Apabila anda telah downloaded 20 artikel tersebut, anda boleh lah mula membaca secara skimmed bagi mendapatkan idea keseluruhan asas dalam bidang kajian anda. Satu kaedah skimmed adalah dengan menggunakan hujung jari. Letakkan jari telunjuk anda ditengah2 artikel dan gerakkan perlahan2 dalam satu garisan lurus vertical ke bawah teks sambil membaca..... bukan gerakkan mengikut baris demi bari secara horizontal. Ini akan mempercepatkan anda scan isi penting. Bila terjumpa teori atau isi yang penting, barulah anda baca secara horizontal, then terus taip point tersebut dalam komputer anda. 

Berapa lama anda perlukan untuk skimmed 20 journal dengan 10 - 15 pages? Jika satu journal 20 - 30 minit, maka 20 journal memerlukan tidak lebih 3 hari sahaja untuk anda selesai membacanya….


Sekali lagi...Jgn tab fesbuk dalam standby mood utk dibuka.... dan simpan hp dengan mode silence dalam bag anda !!


Lebih baik membaca dengan wikipedia standby utk explore perkataan yang maybe sukar anda fahami buat kali pertama. Anda tak perlu faham keseluruhan artikel, esp. perbincangan detail tentang analisis data.... just scan the theory, methodology and conclusion.

Setelah mendapat idea asas tentang kajian anda…. Anda boleh mula membina thesis structure anda dengan doc map / navigation pane dengan MW Word di computer anda yang anggun dan canggih manggih yang sedondong dengan warna tudung anda. Anda hanya perlu katakan 2 jam untuk menyiapkan struktur thesis anda bagi bab 1, 2 dan 3. (Ingat..dalam bengkel saya bagi masa 15 minit sahaja dan anda berjaya membinanya wpun belum proper .... yang penting ADA !!)

Diiringkaskan cerita… anda hanya perlukan dalam 2 - 3 hari sahaja untuk memulakan asas penulisan thesis anda bagi chapter 1,2 dan 3 dan bukannya 2 - 3 semester !! Ini perbezaan masa ibarat antara langit dan bumi..... antara kapchai dan Harley Davidson... dengan nasihat:


Jangan terlalu skema sangat untuk ikut segala schedule fakulti anda yang perlukan anda mula menulis selepas abis mengambil coursework atau selepas menamakan comittee dll..... anda redah jer..... sebab yang rebah nanti bukan orang lain.... anda juga....



NAK TERIMA UPDATE PERKHIDMATAN TERBARU TERUS KE EMEL ANDA  ?
....Type alamat Emel anda dalam kotak dibawah dan klik "Subscribe":


Delivered by FeedBurner

Khidmat Terjemahan B.Melayu - English, 0.05 sen (utk Abstrak / Thesis / Jurnal / Buku / Legal Doc / Sijil , LOCALIZATION SERVICE ( Translate English >> Malaysia / Brunei )for Forex Brokers / Subtitles / Manuals / CryptoCurrency / Website / Android Apps / Games / Copywriting, Perkhidmatan Proofreading (semakan & pembetulan dalam Jurnal / Thesis / Artikel / Assignment / etc) - English / B.Melayu, Khidmat Transkripsikan (Ubah Audio kepada Text Ms Words) utk temuramah, kumpulan fokus survey, ceramah, meeting, conference , transkripsikan, R&D, pendidikan, perusahaan, sukan, hiburan, pemasaran, perniagaan, insurans Khidmat menukar Imej(Gambar)/PDF -> Text Ms Words Perkhidmatab membuat Resume/CV - English / B.Melayu Servis Menaip (Tulisan tangan -> Ms Word)

 KLIK IKON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH & KONGSI PRODUK YANG BEST BEST KAT SINI DENGAN MEMBER KORANG !

0 ulasan:

Catat Ulasan

Emelkan pertanyaan anda ke My_Cambridge@yahoo.com

(JANGAN HANTAR KE RUANG KOMEN DIBAWAH KERANA IA SELALU TERLEPAS PANDANG)

Send any inquiries to My_Cambridge@yahoo.com

(DO NOT SEND IT VIA COMMENT SECTION BELOW AS IT IS ALWAYS MISSED)